Monty o sobě

13.04.2011 12:34

Ahoj, jmenuji se Monty. Tedy oficiálně se jmenuji Armin Blue Poneka. Ale všichni mi říkají Monty, tak mi tak můžete říkat taky.

 

Narodil jsem se 31.1.2011 Katy, což je moje maminka. Bydlí v Újezdu nad Zbečnem a je členem smečky chovatelské stanice PONEKA. Můj tatínek je Jock. Žije v Německu, ale pochází až z daleké Austrálie. Snad proto se s gustem převracím tlapami vzhůru a hraju si tak nebo štěkám na okolí. Protinožec.

 

Celkem se nás narodilo pět. Čtyři kluci a jedna holka. Sestřička se jmenuje Dixi, má stejnou barvu kožíšku jako já (takže modrobílou) a zůstala bydlet s maminkou. Bráchové jsou černobílí. Jeden se odstěhoval jen o pár domů dál od maminky. Další dva ale cestovali hodně daleko. Jeden ke Karlovým Varům a druhý myslím někam ke Kroměříži. S těmi se asi moc často neuvidím, je to škoda. Měl jsem moc rád všechny. Ale určitě se budou mít u svých páníčků dobře, naše paní chovatelka (panička naší maminky) jim nové majitele vybírala pečlivě. Maminku, sestřičku a brášku v Újezdu nad Zbečnem budu navštěvovat jak jen to půjde. Je to od nás kousek, asi půl hodiny autem. Páníčci mi slíbili, že mě za nimi budou vozit.

 

V novém domově, u páníčků a nevlastního staršího bráchy, borderáka Barneyho, jsem se zabydlel velmi rychle. Hned po nastěhování jsem přišel na to, kde je koš s hračkami, a ještě rychleji jsem přišel na to, kde je kuchyně. Barney mi říkal, že jsem byl jako prtě děsný suverén. Všichni se o mně pěkně starali a starají, nejvíce času se mnou hned od začátku tráví Barney. Skoro se ode mně nehne. Tedy, někdy by se asi rád alespoň na chvíli ztratil, ale já si ho vždycky najdu. Když jsem byl malé štěndo, hlídal mě dokonce před ostatními psími kluky, to neváhal na ně i cenit zuby. Já se mu za to do dnes cítím zavázán a tak ho pusinkuju na potkání. Často si k němu chodím lehnout a spíme vedle sebe. Při naší každodenní ranní procházce trénujeme souboje, přetahování o cokoli co najdeme, kradení si čehokoli navzájem, následný úprk, stíhání atd. Když mě má dost, většinou někam tiše zmizí a tam spí. Já si ho ale stejně vždycky brzo najdu :-)

 

Barney toho s paničkou umí hrozně moc. Běhají agility, trénují řadu triků. Panička říká ptákovin. Já mám ještě hodně co dohánět. Co však umím mnohem lépe než Barney už teď je štěkání. Barney štěkne jen při agility, které běží on sám nebo vidí běžet některého z kámošů ze cvičáku. Já štěkám kdykoli a na cokoli. Taky vrčet umím. Když mám sebou páníčky a Barneyho, troufnu si spustit i na mnohem větší psy, i třeba než je sám Barney. Ten mi tedy říkal, že to není moc rozumné, ale když mě to baví a nemůžu si pomoct...

 

Když sleduju Barneyho, je mi jasné, že se budu muset ještě hoooodně učit. Ale s jeho pomocí mi to určitě půjde rychle. Držte mi palce.

 

Zdravotní údaje jsem si dovolil zkopírovat ze stránek paničky mojí maminky, Katy. Vůbec jim totiž nerozumím, ale výsledek je takový, že vše je v naprostém pořádku. Na rentenech jsme byli u bordeřího specialisty, pana doktora Ekra.

 

"PRA/CEA/Kat/Gonioscopy - negativní, DKK A/A, DLK 0/0, OCD n/p - 1. stupeň - hraniční (vyčteno z  RTG ).

Nad snímkem pravého Montyho ramene pan doktor dlouho dumal, nakonec vzhledem k drobnému nálezu v podobě zhojené nepatrné léze a pouhým dvěma možnostem volby posouzení - "nepostižen/postižen", rameno posoudil jako postižené, nicméně nám vše ukázal na obrovské obrazovce a ujistil nás, že se v žádném případě nejedná o závažný problém, ale prostě nemohl volit jinak. Byla-li by v ČR možnost ohodnotit stupeň postižení OCD stejně tak, jako je hodnocena DKK či DLK (a jak je to také dle slov Dr. Ekra běžné v zahraničí), byl by Montyho nález ohodnocen stupněm 1 - hraniční (viz. RTG), jako např. DKK B/B. Samozřejmě, že moje otázka padla také na případné využití Montyho v chovu, přičemž se Dr. Ekr pousmál a řekl, že pokud nemá pes klinické příznaky tohoto postižení, není důvod jej v chovu nevyužít, opět zopakoval, že nemohl volit jinak a dodal, že můžeme být se všemi výsledky naprosto spokojeni. Tak my tedy jsme spokojeni  !!!

S páníky Montyho jsme se dohodli na jedné zásadní podmínce a sice že nebudeme nikomu nic tajit a byť se v případě OCD jedná o nepovinné vyšetření, informaci zveřejníme, no a bude-li Monty uchovněn, pak bude nabízen ke krytí pouze fenkám bez nálezu, tedy OCD oboustranně nepostiženým  !!!"